Rene Meulensteen, Manchester United first team coach

Namens Move & Skills geeft Rene Meulensteen zijn visie over Voetbalschool Westland

Allereerst doet het mij deugd om vast te stellen dat jullie vereniging de opleidingsmodules volledig ondersteund. Het vereist visie, samenwerking, doorzettingsvermogen en geduld om straks uiteindelijk de vruchten te plukken. Echter, de trainers die dagelijks met deze oefenstof werken ervaren elke training weer de vooruitgang die de spelers boeken. Dat maakt het voor elke trainer elke training weer boeiend. Het is natuurlijk een enorm voordeel wanneer jezelf de meeste oefeningen voor kunt doen. Het is geen must, maar het versnelt het leerproces wel. Je weet wat de jeugd ervaart omdat je het zelf ook ervaren hebt. Je kan daarbij makkelijker de juiste correcties geven en de spelers beter coachen.

Iedereen jong en oud reageert beter op positieve ervaringen. Om het moment dat een speler succes ervaart aan de bal zal zijn zelfvertrouwen toenemen en zal hij daardoor later ook meer initiatief durven te nemen en creatief durven te zijn. Daarom is het zo belangrijk dat je als vereniging en trainers de juiste voorwaarden schept in de trainingen waarbij die technische ontwikkeling in combinatie met andere voetbalfacetten op een zo gevarieerde manier aan bod komt. Hierbij is het belangrijk dat er een hoog herhalingsgehalte is waardoor de spelers zoveel mogelijk balcontacten hebben. Naar mijn mening voldoet een goede training wanneer de volgende drie aspecten aanwezig zijn. De oefenstof moet uitdagend zijn. Het moet doelgericht zijn en vooral leuk om te doen. Daarnaast is het belangrijk om ook tijdens de partijspelen en wedstrijden de juiste omstandigheden te creëren. Daarom vind ik het van enorm belang dat we voor de jongste jeugd zoveel mogelijk kleine wedstrijdvormpjes creëren van 1 tegen 1, 2 tegen 2, 3 tegen 3 en 4 tegen 4. Bij de laatste vorm de tactische principes bij balbezit m.b.t. breedte en diepte altijd aanwezig zijn.

Binnen de 4 tegen 4 speelde wij bij Manchester United vier verschillende wedstrijdjes. Naast het lijnvoetbal, spelen we scoren op vier kleine doeltjes, scoren op 2 kleine doeltjes en scoren op 2 grote doelen met keepers. Elke wedstrijdvorm daagt de spelers uit met andere technische oplossingen te komen. Waarbij het bij bijvoorbeeld lijnvoetbal gaat om het direct opzoeken, uitspelen en over de lijn dribbelen, gaat het bij de vier doeltjes erom om af te draaien en het spel te verleggen en te scoren in het andere doel. Naast het creëren van de juiste omstandigheden voor de spelers moeten ook de trainers en ouders weten dat hun rol van ondergeschikt belang is. Het niet gaat om het winnen maar vooral om het plezier van de kinderen en hun ontwikkeling als voetballer. Wat dat betreft ondersteun ik de campagne “Geef kinderen hun spel terug”!

Uiteindelijk gaat het erom dat de spelers spelenderwijs leren waar, wanneer en hoe de diverse bewegingen te gebruiken met als doel een betere situatie te creëren. Dit is een proces van vallen en opstaan waarbij kinderen leren door te spelen en falen en succes beleven hand in hand gaan. Doordat de spelers continue in deze positieve sfeer trainen en gestimuleerd worden zal ongetwijfeld hun zelfvertrouwen groeien wat uiteindelijk de dragende factor wordt wanneer ze doorgroeien van jeugdspeler tot senior. Christiano Ronaldo is hier een fantastisch voorbeeld van. Voor veel jonge spelers zal Cristiano Ronaldo ongetwijfeld een idool zijn. Ik voel mij enorm bevoorrecht om bij zo’n grote en mooie club als Manchester United te kunnen werken. Om dagelijks op het veld te staan met al die sterren is fantastisch. Maar het mooiste is dat ik met dit soort trainingen nog altijd ook deze spelers nog iets kan aanreiken waardoor ze technisch nog beter en onvoorspelbaarder worden waardoor ze iedere keer weer het verschil kunnen maken. Of het nu gaat om Scholes, Rooney of Ronaldo zij kunnen en willen allemaal nog beter worden. Na elke training werkt Ronaldo nog altijd een half uur voor zichzelf waarbij hij alleen maar bewegingen maakt. Hierdoor wordt hij nog zelfverzekerder wat ten goede komt aan zijn spel. Dus het stimuleren van kinderen om zelf te oefenen is belangrijk. Daar zit hem de grootste winst.

Ik wens iedereen binnen jullie vereniging veel succes toe en ben er van overtuigd dat zowel spelers, trainers en ouders er in de toekomst de vruchten van plukken.

Met vriendelijke groeten.
Rene Meulensteen
Manchester United